De snoezelkoningin

Blog van Wen

schedule 7 mei 2021
bookmark_border ervaringen
create

We hebben sinds een week een snoezelruimte op de Zorgnijverij. Ik ben daar niet erg bekend mee en bekijk vol nieuwsgierigheid hoe zo´n ruimte ingericht wordt en hoe in een mum van tijd een bijzondere wereld zich ontvouwt. Kleuren, bellen, geluiden, materialen. Alle zintuigen worden hier geprikkeld. En ik moet zeggen dat het heerlijk ontspannen aanvoelt om daar even te zijn.

Maar sinds vandaag krijgt voor mij de snoezelruimte een heel bijzondere betekenis;

Vanmorgen komt Karin een kijkje nemen op de Zorgnijverij in de werkplaats. Samen met haar 2 dochters loopt ze gezellig rond in de werkplaats en drinkt een kop thee mee in de pauze. Ze wil ook graag onze nieuwe snoezelruimte bewonderen en ik loop met haar mee naar boven om het aan haar te laten zien. Geïnteresseerd bekijkt ze de ruimte en samen bewonderen we de hoeveelheid aan snoezelmogelijkheden die er te beleven zijn.

Dan vraagt ze of ze me iets mag geven. Namens haar gezin aan de Zorgnijverij. En in die paar minuten vertelt ze me het verhaal van Manon. Haar dochter die 5 jaar geleden op 12-jarige leeftijd is overleden. Manon was meervoudig gehandicapt en een echte snoezelkoningin. Ze snoezelde heel wat af! Er kwam zelfs een snoezelbus bij haar thuis waar ze dankbaar gebruik van maakte.

Ik zie verdriet, pijn, dankbaarheid en vooral heel veel liefde in dat korte moment dat ze over Manon vertelt. Dan geeft ze me een cd met de snoezelmuziek waar Manon zo van hield. Om in deze ruimte te draaien tijdens het snoezelen.

Na een drukke dag als ik even in de stilte ben moet ik terugdenken aan vanmiddag in de snoezelruimte. En opeens komt dat moment flink binnen en het ontroert me. Het hele snoezelgebeuren krijgt opeens een totaal andere lading als ik haar verhaal tot me door laat dringen. De mooie momenten die ze daar met Manon doorgebracht heeft en waarin ze samen genoten hebben van elkaar.

En hoe vreemd het eigenlijk is. Ik spreek Karin vandaag voor het eerst en heb haar dochter nooit mogen ontmoeten. Maar toch is ze voor mij vanaf nu een beetje verbonden met deze snoezelruimte. Ik hoop van harte dat ze me nog eens wil vertellen over haar dochter Manon, de snoezelkoningin……