Een keten van zelfredzaamheid

verbouwingsupdate

schedule 19 jan 2022
bookmark_border Wij breiden uit!
create Erna Noordijk

Onze medewerkers (lees: cliënten) leren steeds meer. Het is mooi om het interessegebied van onze medewerkers uit te breiden en te merken hoe goed het werkt om aan de leerdoelen uit het begeleidingsplan te werken.

In de Zorgnijverij zijn we bijna 7 jaar geleden begonnen met een houtwerkplaats. Toen we meer ruimte kregen en de verbouwing in volle gang was, kwam een ‘keten van zelfredzaamheid’ in mijn gedachten en dat haakte! Wat is het mooi als onze medewerkers zoveel mogelijk vaardigheden kunnen aanleren waardoor het leven lichter maar ook zinvoller voor hen wordt, waardoor ze merken dat ze hun bijdrage leveren aan de samenleving, waardoor ze trots op zichzelf kunnen zijn omdat ze alweer een stap gemaakt hebben. Ik werd er helemaal enthousiast van!

Misschien vraag je je af; wat bedoel je met een keten van zelfredzaamheid?

Stel je hebt een (licht) verstandelijke beperking en jouw toekomstperspectief is begeleid wonen en begeleid werken. Hoe fijn is het dan dat je zoveel mogelijk vaardigheden hebt aangeleerd en blijft aanleren en praktiseren. Herhaling is er immers om het niet meer te vergeten, en dat zetten we in zolang het nodig is. Wij blijven geloven in; voordoen, samendoen, nadoen en zelf-doen. En wat je in de Zorgnijverij leert, kun je wanneer je het jezelf eigen hebt gemaakt overal in praktijk brengen.

Bijvoorbeeld:

Een gezonde maaltijd bereiden,

De ruimten die je gebruikt schoonhouden,

De was doen,

Gastvrij zijn,

enz. enz.

Ik denk dat het belangrijk is om in mogelijkheden te denken. Mogelijkheden in personen en in situaties. Potentieel benutten. In ieder mens zit potentieel om zich te ontwikkelen en samen komen we verder.

Nu is het bijna zover! Vorige week heb ik een industriële wasmachine en wasdroger besteld en sinds gisteren hangt de afzuigkap in de keuken. Daar moesten we lang op wachten, dit had te maken met allerlei logistieke problemen. De koffiecorner staat ondertussen ook al helemaal klaar. Nu nog de apparaten en werkbladen in de keuken en de spoelkeuken installeren en dan zijn we er bijna! Jasper heeft beloofd dat we eind februari klaar zijn om in te richten.

Het is zo ontzettend mooi geworden hier! Je zou er maar mogen werken. We genieten ervan om onze doelgroep te zien genieten!

Dankzij de nieuwe ruimte die we krijgen, is er weer ruimte voor nieuwe cliënten. Wanneer je nieuwsgierig bent geworden dan nodigen we je van harte uit om een kennismaking te plannen via onze website.

Directeur bestuurder

Erna Noordijk

Erna is van nature ondernemend: ze ziet kansen en mogelijkheden, pakt aan en weet anderen te enthousiasmeren en bij haar plannen te betrekken.