Rust en regelmaat, leve januari!

Blog van Wen

schedule 8 jan 2021
bookmark_border ervaringen
create

Rust en regelmaat, leve januari!

Terwijl ik op mijn vrije dag het theezakje in mijn thee hengel, lees ik altijd de woorden die op het labeltje staan: Wie fleurt jou op op een sombere dag? Mijn gedachten gaan naar gisteren. Een uitermate sombere januaridag. Zo’n dag waarvan je denkt: wordt het nog een keertje dag vandaag? Een dag waarbij je je wekker niet gelooft als hij zegt dat het 7 uur is.

Eenmaal op je werk gekomen ben je niet de enige die daar wat moeite mee heeft. Rustig starten we de dag met een kop koffie met zoveel mogelijk bonen. Het sombere januari gevoel maakt langzaam ruimte voor een rustgevend moment van een kop koffie. Dat wordt alleen maar sterker als de cliënten binnen komen druppelen.

Met een grote smile op zijn gezicht, fris en fruitig, gladgeschoren gaat hij aan een lege tafel zitten en kijkt tevreden rond. Zin in de dag! Als de chauffeur even later de rest komt brengen is de werkplaats gevuld met blijde gezichten. Eerst iemand die al in de deuropening roept: hé hallo, wat ben ik blij om jou te zien! Dan de volgende die daarna vraagt: wie is er vandaag jarig? Hebben we een feestje? Dat blijkt niet zo te zijn maar dat is vandaag geen reden om daar verdrietig over te zijn. Zo gaat het de dag eigenlijk door. Het is zo’n dag die klopt. Grijnzend kijken mijn collega en ik elkaar aan en merken op hoe heerlijk iedereen zelfstandig aan het werk is. Na een hectische en rommelige decembermaand vol met veranderingen en spannende zaken zoals een kerstlunch en vakantiedagen en steeds weer de vraag: wie werkt er morgen? lijkt het voor de cliënten een verademing om weer heerlijk in het ritme van de dag te komen. En niet alleen voor de cliënten maar ook voor onszelf.

Aan het einde van de dag roept mijn collega bij het naar huis gaan: bedankt voor de fijne dag vandaag! En daar moest ik dus precies aan denken bij mijn kopje thee vanmorgen: Wie fleurt jou op op een sombere dag? Dat blijken mijn fijne collega’s en geweldige cliënten van de dagbesteding te zijn!